Betegjog

Előfordulhat, hogy egy hirtelen kialakult tünet kapcsán nem tudjuk eldönteni hová forduljuk.

Az Országos Mentőszolgálatot kell értesíteni telefonon (104 –es hívószám, ingyen hívható), ha közvetlen vagy közvetett életveszély áll fenn, a beteg nagy mennyiségű vért veszít, láthatóan nem kap levegőt, eszméletvesztés után nem tér magához, csillapíthatatlan fájdalma van, baleset, súlyosabb sérülés érte, zavarttá válik, nem lehet vele kommunikálni, ön-illetve közveszélyes – mondta el kérdésünkre Dr. Olasz Katalin, az International Ambulance Kft. ügyeletes orvosa.

A híváskor meg kell adni a pontos helyszínt, leírni saját szavaival a tapasztalt tüneteket, eseményt. Meg kell adni egy telefonos elérhetőséget, amennyiben a mentőnek a cím feltalálásával kapcsolatosan nehézsége akad, tudják azt pontosítani. Időt nyerhetnek, ha egy hozzátartozó, szomszéd az utcán vár a kiérkező autóra és a pontos helyszínre kíséri a Kollégákat. Ha az udvarban kutya van, azt zárják el, mert az állatok megérzik a stresszhelyzetet és még az egyéként békés jószág is támadhat.

Hívjuk a háziorvosi ügyeletet (településenként, kerületenként változó telefonszám, helyi tarifával hívható), ha új keletű tünet lépett fel, amely azonban az életet nem veszélyezteti. Az orvos az ügyelet ambulanciáján és indokolt esetben a helyszínen a rendelkezésre álló eszközökkel látja el a beteget, vagy ha úgy ítéli meg, beutalja a területileg illetékes kórház megfelelő osztályára.

Az ügyelet nem szállít beteget. Röntgengép nem áll rendelkezésükre így a sérülések, törések vizsgálata, valamint látlelet kiadása minden esetben ügyeletes baleseti kórházi ambulancián történik. Ezen ambulanciákra beutaló nem szükséges.

Az orvosi ügyelet nem éjjeli háziorvos. Így igazolás kiadására, táppénzbe vételre nem jogosult, rendszeresen szedett gyógyszereket is csak abban az esetben írhat fel, ha a beteg annak szedését friss ambuláns lappal, zárójelentéssel igazolja. Nem adhat ki beutalót, sem vizsgálatkérő lapot.

Esetenként az ügyeleti váróban illetve a házhoz hívásoknál is várakozni kell, mert a betegeket panaszaiknak megfelelő sorrendben látják el, de mindent megtesznek, hogy a várakozók minél hamarabb ellátást kapjanak.

Keressük háziorvosunkat új keletű, de nem életet veszélyeztető, valamint korábban kezdődött tüneteinkkel. Hatáskörébe tartozik a teljes körű kivizsgálás, szakambulanciákra való beutalás, idült betegségeknél kórházi elhelyezés. Itt írják fel rendszeresen szedett gyógyszereinket is, véleményt adnak műtéti - és munkaalkalmasságra, jogosítványhoz. Háziorvosi feladat a táppénzbe vétel is.

 

2010-11-10 10:41

Forrás: Weborvos

Szerző: agent.re  2010.11.11. 15:25 Szólj hozzá!

A betegek már csak bírósághoz fordulhatnak az Egészségbiztosítási Felügyelet volt elnöke szerint.

A szakfelügyelő főorvosok soha nem fogják kívülállóként ellenőrizni a kollégájuk által vezetett intézményt. Ez, ahogyan most is, csak egy uram-bátyám alapon működő rendszer volna, amely nem mutat rá a hibákra – vallja a megszüntetésre ítélt Egészségbiztosítási Felügyelet első, lemondott elnöke, dr. Kovácsy Zsombor az Aszklépiosz Fórumnak adott interjában.  Szerinte, ha a betegjogok ellenőrzése az ÁNTSZ-hez kerül, ott is az az aggály lép fel, hogy a szakma ellenőrzi a szakmát…

Szerző: agent.re  2010.07.15. 18:44 Szólj hozzá!

A Nemzeti Egészségügyi Tanács (NET) álláspontja szerint a haldokló betegek jobb ellátásáért változtatni kell az orvosok szemléletmódján és a törvényi szabályozáson is – mondta Hegedűs Katalin, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatóhelyettese a NET keddi soros ülését követő sajtótájékoztatón.

A szakember elmondta, hogy Magyarországon a hospice rendszer 2003 óta folyamatosan fejlődik, de az orvosi szemléletet nehéz megváltoztatni. Hegedűs Katalin hozzátette, az egészségügyi tanács javaslatot tett arra, hogy a graduális és szakképzésben kapjon nagyobb hangsúlyt a haldokló betegek ellátása. „A fájdalomcsillapítás és a tünetek kezelése az, amiben borzalmasan gyenge az orvosi kar” – jelentette ki.

Ezen túlmenően a törvényi szabályozáson is változtatni kellene – folytatta –, mert az egészségügyi törvény betegjogi fejezete kitér ugyan arra, hogy egy haldokló beteg visszautasíthat életfenntartó kezelést, e rendelkezés alkalmazása azonban bizonytalan mind az orvos, mind a beteg részéről, „sem a betegek, sem az orvosok nem tudják, hogy milyen lépések alapján történhet ez a visszautasítás”. Kitért arra is, hogy a hospice mozgalom szemléletmódját kellene szélesebb körben alkalmazni a haldokló betegek ellátásában.

MTI 2010. március 30. 15:44

Szerző: agent.re  2010.03.31. 14:07 Szólj hozzá!

Címkék: haldoklók hospice

A betegek jelentős része nem működik együtt az orvosával. Ez késlelteti a gyógyulást, s jelentős többletköltségeket okoz az egészségügynek is. A megfelelő orvosi kommunikáció hozzájárulhat a jobb együttműködéshez s ezáltal ez eredményesebb és olcsóbb gyógyításhoz.
Egy orvos élete során több százezer orvos-beteg találkozás részese, ezáltal a leggyakoribb tevékenysége a betegekkel való kommunikáció. Ennek ellenére csak az elmúlt évtizedekben került előtérbe az orvos-beteg kommunikáció kutatása. E terület jelentőségének felértékelődésében – az erősödő betegjogok mellett – nagy szerepe volt annak is, hogy az egyre drágább egészségügyi ellátás miatt előtérbe került a költséghatékonyság elve. Fontossá vált, hogy megfelelő kommunikáció segítségével a diagnózisalkotás során a költséges műszeres vizsgálatok minél célzottabbak legyenek, s hogy a terápia hatékonysága érdekében a beteg működjön együtt az orvossal.
Mindezek jelentőségét jól mutatják az együttműködéssel kapcsolatos vizsgálatok. Ezek szerint a betegek közel 20 százaléka a felírt recepteket ki sem váltja, további 10 százaléka kiváltja ugyan, ám később nem veszi be a gyógyszert. Azok közül, akik elkezdik szedni a gyógyszereket, 60-70 százalék nem abban az adagban veszi be, ahogyan az orvos elrendelte. Amikor a vizsgálatokat az életmódra is kiterjesztették, az derült ki, hogy az a beteg számít kivételnek, aki ezen a téren teljesen együttműködik: 70-80 százalékuk nem tartotta be az orvos ajánlásait.

Szerző: agent.re  2010.03.04. 12:52 Szólj hozzá!

Az Alkotmánybírósághoz fordulnak a támogatott gyógyászati segédeszközökre vonatkozó tájékoztatási tilalom miatt.

Az OEP által támogatásban részesülő gyógyászati segédeszközök tájékoztatási- és reklámtilalmának felülvizsgálatát kéri az Alkotmánybíróságtól a Forgalmazók az Egészségért Szövetség (FESZ), jelentette be dr. Hagymási Miklós, a FESZ elnöke. Utalt arra, hogy 2007 óta a veszélyesség szempontjából ártalmatlan gyógyászati segédeszközökre szigorúbb reklám- és tájékoztatási tilalom van érvényben, mint bármely más termékre. Eszerint egy gyógyászati segédeszköz forgalmazó büntethető azért, ha az üzletben a támogatott termékek prospektusát vagy plakátját láthatóvá, hozzáférhetővé teszi a vásárló számára, de azért is, ha webes oldalán feltünteti a terméket. A beteg nem ismerheti meg a támogatás mellett igénybe vehető termékek közötti különbséget, és ezzel a betegjogok is sérülnek, szögezte le az elnök. 

Szerző: agent.re  2010.02.13. 11:53 Szólj hozzá!

Mondanivalóját Teréz anya gondolata fejezi ki talán a legtalálóbban: „Az élet érték: vigyázz rá!”

 

II. János Pál pápa 1992-ben rendelte el, hogy február 11-én, a Lourdes-i Boldogasszony ünnepén legyen a Betegek Világnapja. A Szentatya az ellene elkövetett merényletet követően egyre inkább megtapasztalta a betegség keresztjét, s különös együttérzéssel fordult a betegekhez. A szenvedő emberekre akarta felhívni a figyelmet és szolidaritást kért az egészségesektől. Azt akarta, hogy együtt imádkozzunk a betegekért a keresztény tanítás teljességének szellemében, amely a szenvedést a világ részének tekinti, s amely a betegséget nem csak a test szenvedésének, az egészséget pedig nem csak a betegség hiányának tekinti.

Szerző: agent.re  2010.02.11. 11:51 Szólj hozzá!

“Munkám alappillérei a következők lesznek: a Betegek az elsők, a Fogyasztók az elsők”- nyilatkozta John Dalli, az EU egészségügyi biztos-jelöltje az Európai Parlamentbeli meghallgatásán. Elmondta, hogy víziója, hogy az “Európai Polgárok hosszabb és egészségesebb életet éljenek”, és hogy “a jól informált fogyasztók tájékozott döntést tudnak hozni, hogy mely termékeket és szolgáltatásokat kívánják fogyasztani”. Mindemellett a prevencióra kíván fókuszálni az egészségügyi szektor fenntarthatósága miatt.

A vita során a környezeti, népegészségügyi és élelmiszerbiztonsági, belső piaci és fogyasztóvédelmi bizottságok EP-képviselői a betegjogok, a gyógyszercsomag, a klónozott állatokból készült élelmiszerekre vonatkozó törvényhozás, a genetikailag módosított organizmusok, a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatására vonatkozó javaslat, a gyermekek védelme, valamint a kollektív kárpótlás témájában kérdezték Mr. Dallit.

A betegjogok az első helyen a gyógyszercsomagban

Dalli elmondta, hogy a gyógyszercsomag két nem vitatott pontjában (gyógyszerfelügyelet és hamisított gyógyszerek) minél gyorsabban tovább kíván gördülni, de a harmadik részt, a betegtájékoztatást újra kívánja értékelni, “több betegperspektívát hozva a javaslatba”.
Arra a kérdésre, hogy hogyan kíván egyensúlyt teremteni a betegek és az ipar igényei között, Dalli azt válaszolta, hogy a betegeket helyezi előtérbe, de “ez nem zárja ki az erős elkötelezettséget az iránt, hogy a gyógyszeriparban továbbra is fennmaradjon a verseny”.
Dalli szerint az egészségügyi perpektíva mindennél előbbre való, de hozzátette, hogy lehetséges lenne a “nyer-nyer szituáció” elérése. A betegek perspektívájának előtérbe helyezését az EP-képviselőkre és a betegszervezetekre bízná, amelyeket “megfelelően támogatni kell.”. Úgy véli, új ötletekre van szükség a finanszírozásukhoz.

A gyógyszerhamisításra vonatkozóan Dalli elmondta, hogy a hamisítványok “nemcsak a betegekre, hanem az innovációra is veszélyt jelentenek”. A gyógyszerek online kereskedelmére vonatkozóan azt nyilatkozta: “keményen fogok dolgozni azért, hogy ugyanazok az ellenőrzések vonatkozzanak az online világra, mint az offline világra.”

A betegmobilitási irányelv előmozdítása

Dalli egyetért azzal, hogy a határon átívelő egészségügyi ellátásban a betetgjogok érvényesülését elő kell mozdítani. Arra fogja összepontosítani erőfeszítéseit, hogy megállapodást sikerüljön elérni.
Az információ kulcsszerepet játszik a fogyasztók hatalommal való felruházásában

Dalli keménykezűen kíván fellépni az alkohol, a dohányzás és az elhízás problémáinak megoldásában. Kulcsfontosságúnak a betegek tájékoztatását tartja, nem pedig a törvényeket. Úgy véli, hogy minél korábban tájékoztatják a gyermekeket ezek káros hatásairól, annál jobb, és ehhez megfelelő költségvetésre van szükség.

A fogyasztóknak “jól informáltnak kell lenniük”, így maguk dönthetik el, mi a jó számukra és mi nem. Azt is hozzátette: “nem azt akarom megmondani nekik, hogy mit egyenek, hanem azt, hogy mi az, amit esznek”.

Dalli elmondta, hogy ő lenne a felelős a fogyasztóvédelmi kérdések koordinálásáért a Bizottságon belül, és biztosítaná, hogy minden javaslatnak legyen fogyasztói szemszögből származó inputja.
Klónozott állatok – jelentés egy éven belül
Dalli azt reméli, hogy egy éven belül jelentést készítenek a klónozási kérdések kezeléséről, amelyet aztán az Európai Parlamentben megvitatnak.

Génkezelt organizmusok – független tudományos tanácsadásra van szükség

Dalli a génkezelt organizmusok kezelésére vonatkozóan elmondta, hogy “a döntésünk alapja tudományos, ugyanakkor különösen fontos, hogy biztosítva legyen, hogy az adott javaslat független”. Hozzátette, hogy tanulmányozni fogja a különböző ügynökségekben a felülvizsgálatok függetlenségét.

A génkezelt organizmusokat tartalmazó élelmiszerek címkézésére vonatkozóan megígérte, hogy “aktívan tekintetbe vesszük és megfontoljuk a probléma minden aspektusát”.

Tilos az állatok hormonokkal kezelése az EU-ban

“Tilos hormonokkal kezelt állatokat importálni az EU-ba, és nemzetközileg is meg fogom védeni ezt az álláspontot”. Azt elkerülendő, hogy egyes tagállamok szigorúbb szabályozást vezessenek be, mint a többi, mindenhol magasabb szintű védelmet kíván szorgalmazni.

Gyermekek védelme

Dalli elmondta, hogy felügyeleti kapacitásképzésre van szükség a játékok standardizálása terén, mivel a tagállamoknak gyakran nincsenek megfelelő eszközeik erre.

Kollektív kárpótlás

Dalli úgy véli, hogy “nemcsak akarat, hanem mozgalom is van a kollektív kárpótlásra vonatkozóan”, és együtt fog működni a többi biztossal, hogy kidolgozzák az erre vonatkozó megfelelő törvénykezést.(AZS)

Szerző: agent.re  2010.01.23. 18:04 Szólj hozzá!

Határon innen, határon túl

A gyógyulni vágyók unión belüli szabad vándorlása szükségessé teszi a biztosítók egymás közötti elszámolásának egyszerűsítését. Erre szolgálna az az elszámolóház, amelynek megvalósíthatósági tanulmányát két éven belül el kell készíteni.

Az Európai Parlament – számos módosítás hozzáfűzésével - támogatta a határokon átnyúló egészségügyi ellátásra vonatkozó betegjogok érvényesítéséről szóló előterjesztést. Az irányelvjavaslat jelenleg az úgynevezett „együttdöntés” második szakaszában van, akkor nyújthatják be a tagállamok módosító javaslataikat a jogszabálytervezethez. A Tanács feladata, hogy ezek összegzéséből kialakítsa a tagállamok közös álláspontját, amelyet megküld majd az Európai Parlamentnek (EP) és az Európai Bizottságnak (EB).

Szerző: agent.re  2009.12.20. 20:55 Szólj hozzá!

Címkék: külföldi gyógykezelés

 

 

A terhességmegszakítás alapvető szabályait a magzati élet védelméről szóló 1992. évi 79. törvény szabályozza.

A terhesség csak veszélyeztetettség, illetve az állapotos súlyos válság helyzete estén szakítható meg – a törvényben meghatározott feltételek szerint. A súlyos válság helyzet definíció szerint testi vagy lelki megrendülést, illetve társadalmi ellehetetlenülést okoz.

A terhesség megszakítás feltételei a következők:

A 12. hetéig szakítható meg a terhesség, ha

  - azt az állapotos nő egészségét súlyosan veszélyeztető ok indokolja;

   - a magzat orvosilag valószínűsíthetően súlyos fogyatékosságban vagy egyéb károsodásban szenved

- a terhesség bűncselekmény következménye, valamint

  - az állapotos nő súlyos válsághelyzete esetén

  A terhesség a 18. hétig szakítható meg, ha

- egyrészt fennáll az előző négy feltétel valamelyike, és emellett

- teljesül a következők közül még egy feltétel:

       - az állapotos nő korlátozottan cselekvőképes vagy cselekvőképtelen;

       - vagy terhességét neki fel nem róható egészségi ok, illetve orvosi tévedés miatt nem ismeri  fel korábban, vagy az egészségügyi intézmény, illetve valamely hatóság mulasztása miatt haladta meg a terhessége az 12 hetes időtartamot.

 A terhesség kivételes esetben, ha elhúzódnak a diagnosztikai eljárások, akár a 24. hétig is megszakítható, ha nagyon súlyos fejlődési rendellenesség veszélye áll fent a magzatnál.

  Időtartamra tekintet nélkül megszakítható a terhesség, a várandós nő életét veszélyeztető egészségügyi ok miatt vagy ha a magzatnál az élettel összeegyeztethetetlen rendellenesség állna fent.

  Külön, írásbeli kérelemre csak akkor van szükség, ha nem egészségi indoka van a terhesség megszakításának.

Szerző: agent.re  2009.12.06. 11:10 Szólj hozzá!

Címkék: terhesség megszakítás

Az idő fogy, járvány idején nincs lehetőség további mérlegelésre.

A Magyar Infektológiai és Klinikai Mikrobiológiai Társaság és az Infektológiai Szakmai Kollégium közös állásfoglalást hozott a pandémiás A(H1N1) influenzával kapcsolatban. Az állásfoglalást a szaktárca hozta nyilvánosságra.

"Bár a H1N1 influenza világjárvánnyal kapcsolatos felkészülésre Magyarország lakosságnak elég idő állt volna rendelkezésére, a folyamatosan változó helyzet, az egymásnak ellentmondó szakmai és nem szakmai információk nagyfokú bizonytalanságot keltettek laikusok és az orvosok között egyaránt, mely elsősorban a védőoltással történő megelőzés terén eredményezett késedelmet.

Tekintettel arra, hogy az oltottak aránya jelentősen kisebb a vártnál és változatlanul hallani illetve olvasni vakcinációt ellenző nyilatkozatokat, a két testület szükségesnek tartja eddig szóban elhangzott véleményét nyilatkozat formájában is kiadni.

Magyarországon több gócban halmozódnak a H1N1 vírus okozta influenza megbetegedések, és több halálos kimenetelű megbetegedés is előfordult, itt a járvány. A folyamat lelassításának egyetlen reális is elérhető módja a lakosság széles rétegeinek védőoltása, melyre hazai gyártású vakcina áll rendelkezésre. Az oltóanyaggal kapcsolatban közszájon forgó megalapozatlan információk kezdetben széleskörű ellenérzést és tartózkodást eredményeztek, ezeket azonban napjainkra felváltotta a járvány miatti aggodalom.

Szerző: agent.re  2009.11.23. 18:54 Szólj hozzá!

Címkék: influenza

Mi változott az 1997-ben elfogadott egészségügyi törvény életbe lépése óta, amikortól – elvben – a betegnek jogai is vannak?

Tizenkét év telt el azóta, hogy a nagy fehérköpenyes varázslóra felnéző „ketteske", a gyógyítás tárgyaként kezelt beteg az orvos partnerévé válhatott volna. De mi változott az 1997-ben elfogadott egészségügyi törvény életbe lépése óta, amikortól – elvben legalábbis – a betegnek jogai is vannak az egészségügyi intézményekben? Változott valami? S egyáltalán: lehet-e bármit is a joggal szabályozni egy olyan területen, ahol ma is feudális hierarchia dívik, még ha modernizált változatban is?

Ma, ha egy politikus három mondatot mond egy jelentéktelen témában, arról részletesen beszámolnak a lapok. De arról, hogyan hal meg százezer ember egy évben úgy, hogy semmit nem tud törvényben foglalt jogáról, amellyel beleszólhatna életvégi kezelését érintő orvosi döntésekbe, akár életmentő, életfenntartó kezeléseket is visszautasíthatna, de azokat csak tájékoztatása és visszautasítása esetén vonhatják meg tőle; ezzel ma nemigen foglalkozik senki – vallja Köbli Anikó: Aszklépiosztól a betegjogokig címmel megjelent szociográfiájában dr. Kovács József bioetikus.

A Szépíró Műhely gondozásában napvilágot látott könyvben szó esik orvosok és betegek méltóságáról, sérelmeiről, műhibákról, eutanáziáról és a halál közelébe kerültek ellátásáról, hálapénzről és más korrupcióról, transzplantációról és agyhalálról, s nem utolsó sorban a betegek biztonságáról.

 

Forrás: Weborvos 2009. 11.03.

Szerző: agent.re  2009.11.03. 13:25 Szólj hozzá!

A háziorvosok súlyosan megsértenék a betegeknek az Egészségügyi Törvényben megfogalmazott önrendelkezési jogát.

A háziorvosok a nem kötelező védőoltások beadása során nem jogosultak a betegekkel semmiféle olyan tartalmú nyilatkozatot aláíratni, amely kizárja az oltóanyag által okozott vagy más, az orvosi kezelésből fakadó (kártérítési) felelősségét – állapította meg az Országos Etikai Tanács elvi állásfoglalásban. A hatályos törvények és jogszabályok áttekintése után a Tanács arra jutott, hogy azok egyértelműen rendezik a kötelező és nem kötelező védőoltások által okozott szövődményekkel kapcsolatos felelősségi szabályokat, amelyek a kártérítési, kártalanítása felelősség kizárását kifejezetten tiltják.

Az oltást végző háziorvosok nem jogosultak semmiféle nyilatkozat aláírattatására, amely e felelősséget korlátozza, vagy kizárja. Ha mégis, azzal súlyosan megsértik a betegek az Eü. Tv. 15 paragrafusában megfogalmazott önrendelkezési jogát – áll az állásfoglalásban.

Az állásfoglalást az ÁNTSZ tette közzé honlapján.

 Forrás: Weborvos 2009-09-16

Szerző: agent.re  2009.09.16. 20:04 Szólj hozzá! · 1 trackback