Betegjog

Az Alkotmánybírósághoz fordulnak a támogatott gyógyászati segédeszközökre vonatkozó tájékoztatási tilalom miatt.

Az OEP által támogatásban részesülő gyógyászati segédeszközök tájékoztatási- és reklámtilalmának felülvizsgálatát kéri az Alkotmánybíróságtól a Forgalmazók az Egészségért Szövetség (FESZ), jelentette be dr. Hagymási Miklós, a FESZ elnöke. Utalt arra, hogy 2007 óta a veszélyesség szempontjából ártalmatlan gyógyászati segédeszközökre szigorúbb reklám- és tájékoztatási tilalom van érvényben, mint bármely más termékre. Eszerint egy gyógyászati segédeszköz forgalmazó büntethető azért, ha az üzletben a támogatott termékek prospektusát vagy plakátját láthatóvá, hozzáférhetővé teszi a vásárló számára, de azért is, ha webes oldalán feltünteti a terméket. A beteg nem ismerheti meg a támogatás mellett igénybe vehető termékek közötti különbséget, és ezzel a betegjogok is sérülnek, szögezte le az elnök. 

Ráadásul a gyógyászati segédeszközök esetében a felírható termékeket teljes áron is meg lehet vásárolni, így a FESZ szerint a tilalom szigorúsága érthetetlen és indokolatlan. Ezért a forgalmazók szeretnék elérni, hogy korrekt módon tájékoztathassák a betegeket és hozzátartozókat anélkül, hogy félmilliós bírságtól kellene rettegniük. A törvény életbe lépése óta ugyanis több szaküzletet megbüntettek.

Legyen különbség a tájékoztatás és a reklám között, ne kerüljön azonos elbírálás alá, ugyanis megalapozatlanul terjesztették ki a gyógyszerekre vonatkozó szabályozást a gyógyászati segédeszközökre – szögezte le dr. Hagymási Miklós, aki szerint a biztosítónak is érdekében áll, hogy a beteg minél megfelelőbb terméket vásároljon meg. Ha nem sikerül eredményt elérniük, további beadványokkal fordulnak az Alkotmánybírósághoz – tette hozzá.

Több százezer embert érint a tájékoztatás korlátozása Elek Erika, a FESZ elnökségének tagja szerint. A segédeszközök rendkívül heterogén termékkört alkotnak szemben a gyógyszerek homogén csoportjával, tette hozzá azzal, hogy a biztosító a beteget támogatja, nem a gyártókat, forgalmazókat. Akinek joga van szolgáltatás igénybevételére, vagy csak egyszerűen, támogatás nélkül akar vásárolni, az választhassa azt, ami a legmegfelelőbb számára, és ehhez kapjon megfelelő információt Elek Erika szerint.

A szaktárca részéről meghívottként részt vevő dr. Medgyaszai Melinda, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára javasolta, hogy várják meg az Alkotmánybíróság álláspontját, ő ugyanis bízik a taláros testület bölcsességében. Vázolta, hogy Európában is vannak ilyen szabályok, sőt, egészen szigorú szabályozások is. Ezek alapja egy hatalmas vita: a támogatott termékekről szóló tájékoztatók hol lépik át a reklám, marketing mezsgyéjét. Szerinte nincs igazán jó válasz a kérdésre, és tényként ismerte el, hogy a magyar válasz a szigorítás volt. A gyógyászati segédeszközök felírására felhatalmazott orvos joga a beteg megfelelő tájékoztatása, s éppen ezért javasolta, hogy a gyártók, forgalmazók segítsék hozzá az orvosokat a megfelelő információkhoz, hogy az orvosok aztán azokat tovább adhassák a betegeknek.

Közel négyezer termékről van szó, amelyet nemcsak a mennyiség okán nehéz az orvosnak „magába szívnia", hogy megfelelő tájékoztatást adhasson a páciense számára, de az időtényező is miatt is, hiszen elképzelhetetlen, hogy egy szakrendelésen annyi idő jusson egy betegre, amibe belefér a részletes informálás is.

2010-02-12 11:01

Forrás: Weborvos - Sándor Judit

Szerző: agent.re  2010.02.13. 11:53 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://betegjog.blog.hu/api/trackback/id/tr141754382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.