Betegjog

Mondanivalóját Teréz anya gondolata fejezi ki talán a legtalálóbban: „Az élet érték: vigyázz rá!”

 

II. János Pál pápa 1992-ben rendelte el, hogy február 11-én, a Lourdes-i Boldogasszony ünnepén legyen a Betegek Világnapja. A Szentatya az ellene elkövetett merényletet követően egyre inkább megtapasztalta a betegség keresztjét, s különös együttérzéssel fordult a betegekhez. A szenvedő emberekre akarta felhívni a figyelmet és szolidaritást kért az egészségesektől. Azt akarta, hogy együtt imádkozzunk a betegekért a keresztény tanítás teljességének szellemében, amely a szenvedést a világ részének tekinti, s amely a betegséget nem csak a test szenvedésének, az egészséget pedig nem csak a betegség hiányának tekinti.

 

Ez a megközelítés egyébként nem csak a keresztény tanításban jelenik meg. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1948-as megalakulása óta az egészséget a következőképpen definiálja: „Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jól-lét állapota,(mely nem keverendő össze a jóléttel) és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiánya.”

Ebből kiindulva nézzük meg, hogy mi is a betegség.

A betegség legegyszerűbben az egészség ellentéteként fogalmazható meg. A testi és lelki egyensúly felborulása, amely akadályozza az embert mindennapos tevékenységének végzésében, ezáltal akadályozza a társadalmi életben való részvételét. A betegségnek van szubjektív oldala (olyan tünetek, amelyeket a beteg érez, mint pl. a fájdalom, levertség stb.) és objektív megnyilvánulásai is (azok a tünetek, amelyeket az orvos a különböző vizsgálati módszerekkel megállapít).

Mindennapjainkban igazából nem is magától a betegségtől félünk. A szenvedés a legnagyobb problémánk. A szenvedés, amely tulajdonképpen a lélek fájdalmával megélt testi kín.

 

A Betegek Világnapjának célja, hogy "Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek, illetve segítse elő a szenvedés megértését."

 

A Lourdes-i jelenés rövid története:

1858. február 11-én a francia Pireneusok lábánál, Lourdes-ban Bernadett Soubirous-nak, az akkor 14 éves, beteges, szegény sorsú kislánynak rőzsegyűjtés közben egy barlangnál látomása volt, majd február 15-én a sziklabarlangban csodatevő forrás fakadt.

A látomások sorra ismétlődtek. A február 11-e és július 16-a közötti időben tizennyolcszor jelent meg neki a Szűzanya.

Szűz Mária közvetítőnek szánta Bernadettet, neki mondta el üzeneteit és arra kérte, továbbítsa azokat. A jelenések miatt sokat zaklatták még az egyháziak is. Ez egészen addig tartott, amíg a jelenéseket hivatalosan el nem ismerték. Sokáig tartott, míg szavait hitelesnek fogadták el.

1866 júliusában bevonult a Caritas és Iskolanővérek Nevers-i kolostorába. A meg nem értés, a betegség és a szenvedés volt itt is a sorsa. Fogadalmát is csak akkor tehette le, amikor állapota életveszélyesre fordult. Mindössze 35 évet élt.

Holttestét – amikor 30 év múlva felnyitották a sírját – épségben találták meg. Így látható teste most is Lourdes-ban, a templom oldalkápolnájában.

1925-ben boldoggá, majd 1933-ban szentté avatták.

 

A csoda helyén 1864-ben templomot építettek, amelynek IX. Pius pápa bazilika címet és előjogokat adományozott.

Bernadett még jelen volt, amikor megépült az altemplom.

A jelenések helyén ma álló hatalmas templom a szenvedők millióit vonzza. Az utóbbi száznegyven évben sok százmillió ember fordult meg Lourdes-ban. Évente több százezer beteg érkezik a városkába, ahol nagyjából kétezer orvos, több ezer ápolónő és egyéb egészségügyi dolgozó tevékenykedik.

1858 óta szinte egyfolytában hallani lehet a csodákról és a csodálatos gyógyulásokról, ám ezeket a csodákat az orvosok azóta is kétkedve fogadják, és ez rendjén is van így.
 

„A betegség és a szenvedés a remény iskolájává válhat” – ez XVI. Benedek pápa üzenete a Betegek Világnapjára, amelyre 18. alkalommal kerül sor 2010. február 11-én.

A pápa hangsúlyozza, hogy minden keresztény arra kapott meghívást, hogy megélje az Irgalmas Szamaritánus példabeszédét. „Jézus ma is arra buzdít bennünket, hogy hajoljunk le a testben és lélekben sérült testvéreinkhez, akikkel a világ útjain találkozunk. Ha befogadjuk és megéljük Isten kegyelmét hétköznapjainkban, akkor megérthetjük, hogy a betegség és a szenvedés a remény iskolájává válhat.”

 

 

Nagy Gabriella – betegjogi képviselő

regionális koordinátor

 

Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítvány

Közép-dunántúli Regionális Iroda – Székesfehérvár

Szerző: agent.re  2010.02.11. 11:51 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://betegjog.blog.hu/api/trackback/id/tr461748996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.