Betegjog

Az idő fogy, járvány idején nincs lehetőség további mérlegelésre.

A Magyar Infektológiai és Klinikai Mikrobiológiai Társaság és az Infektológiai Szakmai Kollégium közös állásfoglalást hozott a pandémiás A(H1N1) influenzával kapcsolatban. Az állásfoglalást a szaktárca hozta nyilvánosságra.

"Bár a H1N1 influenza világjárvánnyal kapcsolatos felkészülésre Magyarország lakosságnak elég idő állt volna rendelkezésére, a folyamatosan változó helyzet, az egymásnak ellentmondó szakmai és nem szakmai információk nagyfokú bizonytalanságot keltettek laikusok és az orvosok között egyaránt, mely elsősorban a védőoltással történő megelőzés terén eredményezett késedelmet.

Tekintettel arra, hogy az oltottak aránya jelentősen kisebb a vártnál és változatlanul hallani illetve olvasni vakcinációt ellenző nyilatkozatokat, a két testület szükségesnek tartja eddig szóban elhangzott véleményét nyilatkozat formájában is kiadni.

Magyarországon több gócban halmozódnak a H1N1 vírus okozta influenza megbetegedések, és több halálos kimenetelű megbetegedés is előfordult, itt a járvány. A folyamat lelassításának egyetlen reális is elérhető módja a lakosság széles rétegeinek védőoltása, melyre hazai gyártású vakcina áll rendelkezésre. Az oltóanyaggal kapcsolatban közszájon forgó megalapozatlan információk kezdetben széleskörű ellenérzést és tartózkodást eredményeztek, ezeket azonban napjainkra felváltotta a járvány miatti aggodalom.

A hazai H1N1 vakcina érvényben lévő alkalmazási előirata szerint az 1-3 éves gyermekek védőoltása is biztonságos és hatékony. Az oltóanyag várandós nőkben történő alkalmazásával kapcsolatban nincs ugyan tapasztalat, de semmi sem utal arra, hogy anyai vagy magzati károsodást okozna. Ha feltesszük a kérdést, mi jelent nagyobb kockázatot: az oltás vagy az oltatlan személyekben esetlegesen fellépő megbetegedés szövődményei, egyértelműen az utóbbit kell veszélyesebbnek ítélnünk. Az elmúlt egy hónap alatt beadott mintegy félmillió hazai védőoltás nyomán jelentősen csökkent a vakcina biztonságosságával kapcsolatos bizalmatlanság.

A forgalomba hozatalhoz szükséges tolerancia- és biztonságossági vizsgálatok után az oltóanyag-termelő továbbra is folyamatosan gyűjti az adatokat és jelentéseket az esetlegesen felmerülő nemkívánatos hatásokról. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint eddig nem tapasztaltak oltással összefüggésbe hozható súlyos következményt.

A Magyar Infektológiai és Klinikai Mikrobiológiai Társaság és az Infektológiai Szakmai Kollégium álláspontja szerint olyan betegség következtében, mely védőoltással megelőzhető, egyetlen halálesetnek vagy súlyos egészségkárosodásnak sem szabad előfordulnia. Járvány idején nincs lehetőség további mérlegelésre.
Az idő fogy. A megoldás pedig itt van a kezünkben – csak élni kell vele, és be kell adni a védőoltást. Önmaga és a környezetében élők érdekében javasoljuk, működjön együtt az egészségügyi szervekkel a H1N1 influenza elleni oltási kampány sikere érdekében".

Budapest, 2009. november 23.

dr. Schneider Ferenc elnök
Infektológiai és Klinikai Mikrobiológiai Társaság

dr. Ludwig Endre elnök
Infektológiai Szakmai Kollégium

 

Forrás: Weborvos 2009-11-23

Szerző: agent.re  2009.11.23. 18:54 Szólj hozzá!

Címkék: influenza

A bejegyzés trackback címe:

https://betegjog.blog.hu/api/trackback/id/tr711546933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.