Betegjog

A rokkantnak is nagyobbat kell lépni: már hatályos a kétlépcsős átalakítás első etapja.

Augusztus 16-án hatályba lépett az átalakított gyógyászati segédeszköz támogatási rendszer. A támogatási kulcsok egységesen 50, 70, 80 és 90 %- osak lesznek, emellett bevezetnek egy új, 98 %-os kulcsot, amely a korábbi 100%-kal támogatott eszközök jelentős részére vonatkozik. Ez azonban csak az első lépés, amelynek során a támogatási kulcsokat, az orvosi rendelés módját, s a felírható darabszámokat változtatták meg. Jövő januártól jön a második etap, amelynek keretében sok éves ígérgetés után állítólag tényleg megkezdődik a gyógyászati segédeszközök kölcsönzése, illetve komplex szolgáltatási csomagok vásárlása, az orvosi felírás további egyszerűsítése, valamint egyes betegcsoportok esetében negyedévi keretösszeg megállapítása.

Főbb változások néhány beteg-, illetve eszközcsoportban:Kötszerek
Néhány elavult, elsősorban nem-steril kötszercsalád (pl. nem-steril kötszerek, szigetkötszer-tekercsek, papírvatták) támogatása megszűnik. A kötszerekre augusztus 16-tól egységesen 80%-os támogatási kulcs vonatkozik, ami több korszerű kötszer (filmkötszerek, polimer kötszerek, hydrogélek) esetében jelentős támogatásnövekedést jelent.

A felírható mennyiségek ésszerűsödnek:
• több olyan esetben, ahol eddig havonta 30 darabot lehetett felírni, a sebellátás szempontjainak megfelelő 20 darab lesz rendelhető, és
• az így felszabadított források révén több kötszerfajtából havi 10 darab helyett 20 darabot lehet felírni.
Az egyes kötszerfajták indikációját pontosítják, a felírás pedig szakorvosi kompetencia marad, ám mozgásukban korlátozott, nem szállítható betegek esetében lehetővé válik a háziorvosi kötszerfelírás.

Végtagprotézisek
A végtagprotézisek 98%-os támogatási kategóriába kerülnek azzal, hogy a beteg által fizetendő térítési díj nem haladhatja meg az 5000 forintot.

Műfogsorok és fogszabályozó eszközök
Műfogsorok egyfelől fejlődési rendellenességek, daganatos megbetegedések és traumás sérülések esetén lesznek rendelhetők (életkori korlátozás nélkül) 80%-os támogatással, másfelől kizárólag közgyógyellátás jogcímen megmarad a foghiány pótlásának lehetősége 50%-os támogatással. A fogszabályozás segédeszközei szintén fejlődési rendellenesség, tumor és traumás sérülés esetén, valamint 18 éven aluliak számára a fogazat súlyos alaki rendellenessége esetén rendelhető, egységesen 80%-os támogatással.

Ortopéd cipők
Az enyhén deformált lábra írható ortopéd cipők támogatása felnőttek esetében 50%, gyermekek esetében 70% lesz. A nagyfokú deformitás kezelésére szolgáló ortopéd cipők zöme 90%-os támogatással lesz rendelhető.
Hosszú idő után egységesedik az ortopéd cipők, valamint tartozékaik támogatása: ez azt jelenti, hogy a tartozékok támogatását az alapcipő támogatási kulcsa szerint állapítjuk meg. Az ortopéd cipők kihordási ideje 12 hónapban egységesedik, kivéve a súlyos paresis esetét, ahol a kihordási idő 6 hónap.

Sztómaterápiás segédeszközök
A sztómaterápiás segédeszközök támogatási kulcsa 98% lesz. A sztómazsákokból három hónapra felírható mennyiség – a gyermekek számára rendelhető zsákokat kivéve – egyrészes zsákok esetében 180, illetve a maxi zsákok esetében 150 darab, kétrészes zsákok esetében 140 darab lesz. Az alaplapok, sztómasapkák és sztómadugók felírható mennyisége nem változik. A felírási jogosultságok szintén változatlanok maradnak. A pasztákat 50%-os kulccsal támogatjuk, a bőrvédő és bőrtisztító termékek támogatása megszűnik.

Hallásjavító eszközök
A hallásjavító eszközök kihordási ideje
• a 9 év feletti betegek esetében 72 hónapban (azaz 6 évben) egységesedik, ami a digitális készülékek esetében jelentős minőségi előrelépést és ellátásfejlesztést jelent,
• a 9 év alatti betegek esetében megmarad a szakmailag indokolt 48 hónapos kihordási idő.
A támogatási kulcs
• a 18 év felettiek esetében egységesen 70%,
• a 18 év alattiak esetében egységesen 98% lesz. A legfeljebb 5000 forintos térítési díjra vonatkozó kiegészítő szabály természetesen itt is érvényes.
Kötelezővé válik emellett a 15 napos kipróbálási idő. A tartozékok és kiegészítők támogatása megszűnik, kivételt képeznek ez alól a 18 év alattiak hallókészülékeihez rendelt elemek és akkumulátorok, amelyek a jövőben magasabb, 98%-os támogatással lesznek elérhetők. Az V. kategóriájú hallókészülékek közgyógyellátás jogcímen nem rendelhetők.


Tájékozódási segédeszközök (tapogatóbotok és pálcák)
A vakok számára írható tapogatóbotok és pálcák támogatása 85%-ról 98%-ra nő.

Járóbotok és járókeretek
Az eszközök ismételt felírására a beteg háziorvosa is jogosult lesz, ami a betegek hozzáférését javítja.

Higiénés segédeszközök, mosási és zuhanyzási segédeszközök
Az eszközök felírására nemcsak a szakorvos, hanem szakorvosi javaslatra a beteg háziorvosa is jogosult lesz, ami a betegek utazási terheit csökkenti.

Mopedek és kerekesszékek
A kerekesszékek támogatási rendszere ésszerűsödik:
• a legtöbb eszköz támogatási kulcsa 80% lesz,
• a joystick-irányítású elektromos kerekesszékek támogatása viszont 90%-ra nő.
A kihordási idő a valós technológiai élettartamnak megfelelően
• a mechanikus kerekesszékek – és tartozékaik – esetében főszabályként 5 évről 6 évre nő,
• a mopedek és elektromos kerekesszékek esetében 10 évről 8 évre csökken, ami azt jelenti, hogy a betegek ezeket az eszközeiket az eddiginél gyakrabban cserélhetik.

A mopedek indikációja egyértelművé válik oly módon, hogy ezen nagy értékű eszközök ártámogatással történő igénybe vételére azok lesznek jogosultak, akik oktatásban való részvételük, munkahelyre való eljutásuk, aktív életvitelük érdekében, illetve kiskorú gyermek nevelésével összefüggésben rendszeresen kültéren közlekednek, valamint fizikai és mentális állapotuk alapján képesek az eszköz kormányzására.

A nagy értékű eszközök (súlyosan mozgásfogyatékosok kerekesszékei, aktív kerekesszékek, elektromos kerekesszékek) rendelését a Regionális Egészségbiztosítási Pénztárak szakértő főorvosai ellenjegyzik.

Inzulinterápia segédeszközei
Ezeket az eszközöket a jövőben a beteg háziorvosa rendelheti, a gyógyszeres inzulinterápiára vonatkozó szakorvosi javaslat alapján, amelynek érvényességi időtartama 1 év.
A különböző tűk és fecskendők felírhatóságára vonatkozó szabályok egységesednek annak érdekében, hogy a különböző típusú eszközökből a betegek – igényeik szerint – ugyanolyan terápiás értékű „csomagokat" állíthassanak össze.

Optikai segédeszközök
A 6.00 dioptria alatti szemüveglencsék ártámogatása megszűnik, aminek oka, hogy az eddigi támogatási összeg a betegek terheit érdemben nem csökkentette, miközben az egészségbiztosítási alapra összességében jelentős terhet rótt. Szemüvegkeretek továbbra is a támogatott szemüveglencsékhez rendelhetők.

A kontaktlencsék (korrekciós lencsék) támogatása 70%-ra, a távcsőszemüvegek és tartozékaik támogatása 80%-ra módosul.

Kompressziós terápia eszközei
A kompressziós pólyák és harisnyák indikációja, valamint a felírási jogosultságok pontosításra kerülnek. A támogatási mértékek és a rendelhető darabszámok nem változnak.

Inkontinenciaeszközök
A vizelettartási és/vagy széklettartási problémában szenvedők számára rendelhető eszközök támogatása 80%-ban egységesedik, ami számos eszköz (inkontinenciabetét, illetve nadrágpelenka) esetében jelentős támogatásnövekedést jelent. Ezt az enyhe inkontinencia kezelésére szolgáló kis űrtartalmú inkontinenciabetétek támogatásának szűkítése, valamint az indikációk kismértékű pontosítása teszi lehetővé. Mindezekkel az intézkedésekkel a magyarországi inkontinenciaellátás az európai standardokhoz közeledik.

 

Szerző: agent.re  2009.08.25. 09:36 Szólj hozzá!

Címkék: gyógyászati segédeszköz

A bejegyzés trackback címe:

https://betegjog.blog.hu/api/trackback/id/tr881336623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.