Betegjog

Július elsejétől két újabb színnel bővül a rendszer – a barna és a kék – amelyek a tajkártya esetleges érvénytelenségét erősítik meg.

2008 áprilisa óta ellenőrzik az orvosi rendelőkben, kórházakban és a gyógyszertárakban, hogy a hozzájuk érkező beteg biztosított-e. A rendszer eddig két színnel adott visszaigazolást az orvosok számára, zöld színnel amennyiben minden rendben volt valamint pirosat amennyiben valamilyen okból nem volt rendben a jogviszonyuk. Az ellátás - függetlenül a színkódtól - minden esetben járt, legfeljebb az adóhivatal utólag kérheti a be nem fizetett járulékokat.

Július elsejétől két újabb színnel bővül a rendszer – a barna és a kék – amelyek a tajkártya esetleges érvénytelenségét erősítik meg. A kék az átmenetileg, a barna pedig az „egyéb okból" a hazai közfinanszírozás keretében nem elláthatóakat jelöli meg. A kék szín azokra vonatkozik akik például külföldön vállnak munkát és ezért ott fizetik az egészségbiztosítási járulékokat. Ebben az esetben akkor kaphatnak térítésmentesen ellátást, amennyiben kiváltották az uniós egészségbiztosítási kártyájukat. Amennyiben a kártyát vagy az azt helyettesítő nyomtatvány nem tudják a kék jelzésűek bemutatni, sürgős esetben így is ellátják őket, de utólag számlát kapnak a kezelésről. Viszont amennyiben az ellátás nem sürgős ebben az esetben az orvos el is küldheti a beteget, kivéve ha helyszínen rendezi a számlát. A barna jelzés az érvénytelenített taj számokat jelöli. Ez azt is jelenti, hogy az ilyen ellátottak után egyetlen fillért sem fizet az OEP a szolgáltatónak.

2009-06-04 08:37

Forrás: Népszabadság

Szerző: agent.re  2009.06.04. 19:22 Szólj hozzá!

Címkék: egészségbiztosítás tajkártya

A bejegyzés trackback címe:

https://betegjog.blog.hu/api/trackback/id/tr771163953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.